Inschrijving van een voertuig

Hebt u onlangs een bestelwagen aangeschaft en hebt u nog geen nummerplaat? Dan moet u er een aanvragen met het formulier “inschrijvingsaanvraag” (het roze document), ter attentie van D.I.V. (Directie voor de Inschrijving van Voertuigen).

Bij de aankoop van een nieuwe bestelwagen krijgt u van uw concessiehouder het roze document. Als het een tweedehands bestelauto betreft, dan ontvangt de verkoper hem van de garage, en zal hij het document aan u doen toekomen. Controleer goed of de stempel van de garage erop staat.

Uw inschrijvingsaanvraag

Let op: als gevolg van een nieuwe richtlijn van het D.I.V. is het verplicht om de kentekenaanvraag volledig ingevuld en ondertekend naar ons terug te sturen. Let er dus op de verplichte velden juist in te vullen en het roze document te ondertekenen.
Als dit formulier niet compleet is, dan zijn wij genoodzaakt om hem terug te sturen. Hierdoor kan er vertraging ontstaan in de procedure van het aanvragen van uw nummerplaat.

Als dit document “in goede staat” ontvangen is, dan doen wij voor u de inschrijvingsaanvraag bij het D.I.V. via het WebDIV systeem.
Sommige gevallen kunnen echter niet behandeld worden via dit systeem (bijv.: een geïmporteerd voertuig, een tweedehands motor, enz.). Voor meer informatie over de gevallen die op dit moment behandeld kunnen worden en welke niet, kunt u deze tabel raadplegen.

Enkele dagen na uw aanvraag ontvangt u uw nummerplaat (en/of uw inschrijvingsbewijs) per post. 

Bij ontvangst van het nummerbord dient u € 30 cash te betalen aan de service Bpost.
Als u uw auto omwisselt en u hebt al een Europese nummerplaat, dan betaalt u € 26.

Voor meer informatie met betrekking tot de inschrijving in België, kunt u de website van het D.I.V. bezoeken.

De kosten verbonden aan de registratie van het voertuig

De belasting op in verkeerstelling wordt geheven door de Belgische staat op de registratie van het voertuig (privé-bestelwagen, gecombineerde bestelwagen, minibus en motorrijwiel).
De berekening is gebaseerd op het vermogen van de motor, en wordt uitgedrukt in paardenkracht (pk), of in (kW). Ook al kan het vermogen van een motor uitgedrukt worden in “pk” of in “kW”, de Belgische staat zal de belasting altijd innen tegen het hoogste bedrag van de twee. De belasting houdt rekening met de leeftijd van het voertuig, dat wil zeggen met de datum van de eerste registratie in België of in het buitenland.

Opmerking: Sinds 1 september 2013 bestaat er een nieuw inschrijvingsbewijs. Het is onderverdeeld in twee delen: een voor in uw auto en de ander om thuis te bewaren.

Meer informatie over dit certificaat uit “twee delen” vindt u op de website van de D.I.V. voor bijkomende informatie betreffende dit bewijs met dubbel luik.