Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

Wat is de bonus-malus?

Wat is de bonus-malus?

De bonus-malus beloont voorzichtige chauffeurs met een lage bonus-malusgraad. Andersom ‘straft’ het systeem mensen die een of meer ongevallen veroorzaken met hun auto met een hogere bonus-malusgraad, waardoor zij meer betalen voor hun verzekering.

Berekening van de bonus-malus

De bonus-malusgraad is een belangrijke factor in de hoogte van de premie voor uw autoverzekering.

Sinds 2004 heeft elke verzekeraar zijn eigen systeem om de graad te berekenen aangezien er geen reglementering meer bestaat, maar het achterliggend principe is steeds gelijkaardig.

Bij Touring Verzekeringen berekenen we uw bonus-malus automatisch op basis van uw rijervaring. Afhankelijk van wanneer u uw rijbewijs hebt gehaald en het aantal ongevallen dat u de afgelopen 5 jaar zelf hebt veroorzaakt, evolueert uw bonus-malus op een schaal van -4 tot 22. Uw bonus-malusniveau kan dus nooit lager zijn dan -4 of meer dan 22.

Uw verzekeringspremie stijgt zodra uw bonus-malus stijgt. Hierbij onderscheiden we twee situaties:

  • Als uw bonus-malus -4 is, zal uw premie niet worden verhoogd als u een ongeval veroorzaakt.
  • Als uw bonus-malus -3, -2 of -1 is, zal uw premie worden verhoogd als u een ongeval veroorzaakt, maar niet zo veel (men houdt rekening met het aantal jaren dat u ongevalvrij hebt gereden).

Als uw bonus-malus -3, -2 of -1 is, zal uw premie worden verhoogd als u een ongeval veroorzaakt, maar niet zo veel (men houdt rekening met het aantal jaren dat u ongevalvrij hebt gereden).

Evolutie van de bonus-malus

Wie nooit eerder was verzekerd, begint met een bonus-malusgraad van 11. Voor professioneel gebruik is de startgraad 14.

Elk jaar daalt uw graad met 1 punt. Maar als u zelf een ongeval veroorzaakt, gaat uw bonus-malus met 5 punten omhoog.

Een voorbeeld:

In 2014 had u een bonus-malus 2 en in datzelfde jaar heeft u een ongeval in fout. Op de jaarlijkse vervaldag van uw contract daalt uw bonus-malus met 1 punt voor het voorbije jaar maar hij stijgt ook met 5 punten door uw ongeval in fout. Bij de jaarlijkse vernieuwing van uw contract is uw bonus-malus dus: 2 - 1 + 5 = 6.

Bepalen van de bonus-malus voor nieuwe klanten van Touring Verzekeringen

Voor ervaren bestuurders die van autoverzekering veranderen is er een schadeattest nodig. Deze lijst het aantal ongevallen op van de afgelopen 5 jaar. Dit document kunt u ieder ogenblik opvragen bij uw autoverzekeraar, maar ook online via www.carattest.be.

Andere factoren waarop wij dan de bonus-malusgraad bepalen, zijn:

  • het aantal jaren dat de bestuurder een rijbewijs heeft
  • het jaar van de eerst genomen verzekering
  • of de wagen gebruikt wordt voor privé- of professionele doeleinden