Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

Kunt u uw auto niet vinden?

Bel ons op 02/505 66 00, van maandag to vrijdag tussen 08u30 en 19u30

We helpen u graag verder!

Wat is de bonus-malus?

Wat is de bonus-malus?

De bonus-malus beloont voorzichtige chauffeurs met een lage bonus-malusgraad. Andersom ‘straft’ het systeem mensen die een of meer ongevallen veroorzaken met hun auto met een hogere bonus-malusgraad, waardoor zij meer betalen voor hun verzekering.

Berekening van de bonus-malus

De bonus-malusgraad is een belangrijke factor in de hoogte van de premie voor uw autoverzekering.

Sinds 2004 heeft elke verzekeraar zijn eigen systeem om de graad te berekenen aangezien er geen reglementering meer bestaat, maar het achterliggend principe is steeds gelijkaardig.

Bij Touring Verzekeringen berekenen we uw bonus-malus automatisch op basis van uw schadeverleden en uw rijervaring. Afhankelijk van het aantal aantoonbare jaren als verzekerde (als hoofd- of als bijkomend bestuurder) en het aantal ongevallen dat u de afgelopen 5 jaar zelf hebt veroorzaakt, evolueert uw bonus-malus op een schaal van -4 tot 22. Uw bonus-malusniveau kan dus nooit lager zijn dan -4 of meer dan 22.

Uw verzekeringspremie stijgt zodra uw bonus-malus stijgt. Hierbij onderscheiden we twee situaties:

  • Als uw bonus-malus -4 is, zal uw premie niet worden verhoogd als u een ongeval veroorzaakt.
  • Als uw bonus-malus -3, -2 of -1 is, zal uw premie worden verhoogd als u een ongeval veroorzaakt, maar niet zo veel (men houdt rekening met het aantal jaren dat u ongevalvrij hebt gereden).

Evolutie van de bonus-malus

Wie nooit eerder was verzekerd, begint met een bonus-malusgraad van 11. Voor professioneel gebruik is de startgraad 14.

Elk jaar daalt uw graad met 1 punt. Maar als u zelf een ongeval veroorzaakt, gaat uw bonus-malus met 5 punten omhoog.

Een voorbeeld:

In 2014 had u een bonus-malus 2 en in datzelfde jaar heeft u een ongeval in fout. Op de jaarlijkse vervaldag van uw contract daalt uw bonus-malus met 1 punt voor het voorbije jaar maar hij stijgt ook met 5 punten door uw ongeval in fout. Bij de jaarlijkse vernieuwing van uw contract is uw bonus-malus dus: 2 - 1 + 5 = 6.